Лукойл“ ще построи в България нефтохимически комплекс, пише в заглавие руското

...
Лукойл“ ще построи в България нефтохимически комплекс, пише в заглавие руското
Коментари Харесай

„Лукойл“ обмисля строеж на нов нефтохимически комплекс в България

„ Лукойл “ ще построи в България нефтохимически комплекс, написа в заглавие съветското бизнесиздание " РБК ", представено от Българска телеграфна агенция.

„ Лукойл „ - собственик на най-големия нефтопреработвателен цех на Балканите, Нефтохим Бургас, възнамерява да построи на негова база нефтохимически комплекс за произвеждане на полипропилен, споделя пред вестника президентът и съсобственик на концерна Вагит Алекперов. По думите му " следва да се модернизира остаряло произвеждане ".

Същевременно „ Лукойл “ не планува да усили броя на бензиностанциите си в България, прибавя Алекперов. Българската мрежа на съветската компания включва сега 221 бензиностанции, показва вестникът.

Според представен в изданието представител на концерна „ Лукойл “ счита да създава с новите си мощности в България минимум 150 000 тона полипропилен годишно.

„ Лукойл “ вече създава в България и Русия близо 70 типа полипропилен, показва аналитикът Андрей Костин. Пазарът на полимери е навлязъл във фаза на напредък и 150-те хиляди тона полипропилен от новия комплекс в България ще намерят купувачи в Европа и в Турция, уверен е той.

Стойността на новия комплекс ще зависи от техническите процеси - модернизацията на сегашните съоръжения с разширение на производството може да коства " десетки и стотици милиони евро ", а градежът на ново дружество за произвеждане на продукция посредством пиролиза - " стотици милиони и милиарди евро ", разсъждава съветският експерт.

Според оценка на друга анализаторка - Евгения Дишлюк, новият план за произвеждане на полипропилен в България ще коства 1 милиард евро, а мощностите ще бъдат построени за 3 години.

Българският план на „ Лукойл “ не е огромен за мащабите на концерна и не е в прорез с дълготрайната му тактика, ориентирана към Русия. Изборът въз основата в Бургас може би се дължи на достъпа до евтини първични материали и съществуването на пазар за пласмент в България и Турция, отбелязва трети съветски специалист, Василий Танурков.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР